Waarom iedere website een favicon nodig heeft
Een favicon is niet moeilijk te maken en zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te herkennen is.
Voor het geval je niet precies weet wat een favicon is: dat is zo’n klein plaatje dat je vaak links van een websitenaam in de url-balk ziet staan. Bij mijn website is dat bijvoorbeeld een groen rondje met twee witte pijlen naar rechts erin. Maar waarom heb je eigenlijk zo’n favicon nodig?
Eerlijk is eerlijk, je kúnt ook best zonder. Je website zal prima functioneren, ook al heeft hij geen favicon. Maar het geeft je site wel wat extra’s. Een favicon:
Zorgt ervoor dat je site in een favorietenlijst gemakkelijker terug te vinden is. Je onthoudt een beeld namelijk gemakkelijker dan een naam, en zeker als een favorietenlijst erg lang is, maak je het de eigenaar ervan gemakkelijker als je jouw site wat herkenbaarder hebt gemaakt met behulp van een favicon.
(Nu begrijp je waarschijnlijk ook waar de naam favicon vandaan komt: het is de samentrekking van de woorden favorite en icon.) Hiernaast zie je een voorbeeld van een aantal favicons binnen een favorietenlijst.
Maakt je webpagina’s beter herkenbaar. Want heb je een favicon ingesteld voor je website, dan komt die namelijk automatisch vóór de naam van elke webpagina te staan. Dus klikt je bezoeker rond, en komt hij op pagina’s binnen je site terecht waarbij het misschien wat minder duidelijk is of die nog tot de site behoren of niet, dan ziet hij aan de favicon dat hij nog steeds ‘binnen’ is en op vertrouwd terrein.
Maakt het tabblad van je geopende webpagina herkenbaar tussen andere geopende tabbladen. Als je bent als ik, dan open je de ene pagina na de andere op het web, zonder de voorgaande af te sluiten omdat je bang bent ze niet meer terug te kunnen vinden. In sommige browsers (niet alle helaas) worden op al die verschillende tabbladen de favicons weergegeven van de bijbehorende sites.
Deze redenen hebben dus alledrie te maken met de herkenbaarheid van je site; je wilt het geïnteresseerden zo gemakkelijk mogelijk maken om je pagina’s te herkennen en terug te vinden. Dat is ook de reden dat ik hiervoor schreef dat je natuurlijk best zonder favicon kúnt, maar dat zo’n plaatje toch wel iets extra’s oplevert en wat professioneler oogt.
Hoe wordt een favicon gemaakt?
Misschien een beetje ongrijpbaar allemaal, dat geef ik toe, maar het is niet veel werk om een favicon te maken. Je hebt niet meer nodig dan een vierkante afbeelding, die je met behulp van een favicon-generator omzet naar een .ico
-bestandje. Dat is het bestand waarnaar browsers op zoek gaan als ze je favicon willen vertonen. Houd je afbeelding simpel, omdat het om zo’n klein formaat gaat, werkt een complexe afbeelding niet goed.
Heb je eenmaal een afbeelding uitgezocht, dan kun je naar een van de favicon-generators gaan om je afbeeldingsbestand te laten omzetten naar een favicon-bestand. Dat kan bijvoorbeeld met de favicon generator van HTML-Kit, maar er zijn nog meer favicon-generators, zoals de X-icon editor en die van Favicon.cc.
Het laatste wat je dan nog moet doen, is je favicon-bestand uploaden naar de root directory van je server (een root directory is de hoofdmap van je site – in mijn geval is dat een map die httpdocs
heet, maar vaak is het ook een map die public-html
heet of www
). Het kan even duren, maar na een paar dagen hebben de browsers je favicon wel opgepikt en zul je hem zelf ook te zien krijgen. Het helpt om je cache-geheugen van je browser te verwijderen, zodat je pagina niet wordt opgeroepen vanuit dit geheugen.