Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Link-bestemmingen: waar leidt je link naartoe?

Zó doe je dat: linken naar een Excel- of Word-bestand, naar een pdf, mp3 of video.

Een hyperlink – of het nu een tekstlink, een foto, of iets anders is – moet ergens heen leiden. Als je op de link klikt, is het de bedoeling dat je iets anders te zien krijgt.

Vaak zal je link leiden naar een andere pagina of naar een andere website. Maar behalve dat zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je ook een link naar een telefoonnummer of een e-book (epub-bestand) in je tekst kunt opnemen? Hieronder staan de verschillende mogelijkheden op een rijtje. Je kunt links maken naar:

  1. een andere website:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl"

  2. een specifieke pagina:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/website-software.php"

  3. een specifieke plaats binnen een pagina:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/website-software.php#fotobewerking"

  4. een map binnen een website:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/lidmaatschap"

  5. een foto of afbeelding:
    href=”https://www.mijn-eigen-website.nl/images/paraplu.jpg"

  6. een audio-bestand:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/muziek/grapes_-_I_dunno.mp3"

  7. een video-bestand:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/wat-je-moet-weten.mp4"

  8. een pdf-bestand, een doc-bestand, een txt-bestand, een rtf-bestand, een xls-bestand, een ppt-bestand, een epub, etc:
    href="https://www.mijn-eigen-website.nl/ebooks/handige-websites-voor-webmasters.pdf"

  9. een e-mailadres:
    href="mailto:webmaster@mijn-eigen-website.nl"

  10. een telefoonnummer:
    href="tel:+311234567890"

Een paar opmerkingen:

  • Linken naar een specifieke plaats (ad c):
    Op de een of andere manier zal de specifieke plaats waarnaar je wilt linken, wel gemarkeerd moeten zijn. Dat gebeurt door die specifieke plaats een zogenaamd id te geven. Zo’n id krijgt een unieke naam. Er kan nu naar dat id met die unieke naam worden gelinkt door eerst de pagina in de link op te nemen en daarachter een hekje te zetten met de unieke naam van het id.

    Om nog even bij het voorbeeld van hierboven te blijven: op de pagina ‘website-software.php’ staat een onderdeel dat over software voor fotobewerking gaat. Dit onderdeel heeft de id ‘fotobewerking’. De begin-tag van dat onderdeel ziet er zo uit: <h2 id="fotobewerking">. Als nu op de plaats van de linkbestemming niet alleen de naam van die pagina wordt vermeld, maar ook nog de naam van dat id (voorafgegaand door een #), dan wordt een bezoeker exact naar die plaats geleid als hij op de link klikt. Dus als dat id zich vrij onderaan de pagina bevindt, dan verspringt de pagina zodanig dat hij toch dat specifieke onderdeel in beeld krijgt.

  • Linken naar niet-gangbare bestanden (ad h):
    Linken naar een dergelijk bestand wil natuurlijk nog niet zeggen dat je bezoeker dat bestand ook echt kan bekijken. Daarvoor zal hij een programma op zijn computer moeten hebben staan waarmee hij het bestand kan openen. Heeft hij dat niet, dan zal hij het alleen kunnen downloaden naar zijn eigen computer, maar er verder niets mee kunnen

    Er zijn wel mogelijkheden om je bezoekers toch de mogelijkheid te geven zo’n bestand te bekijken, lees daarvoor de informatie onder het kopje Linken naar andere bestanden, op de pagina over links maken.

  • Linken naar een e-mailadres (ad i):
    Hoewel het wel kan, is het niet aan te raden om een link naar je e-mailadres op je website te zetten. Het kan gemakkelijk worden gekopieerd en gebruikt om je spam toe te sturen. Beter is het om in plaats daarvan gebruik te maken van een contactformulier.

  • Linken naar een telefoonnummer (ad j):
    Een link naar een telefoonnummer is vooral handig als je website op een smartphone wordt bekeken. Maar klik je op zo’n link, dan gebeurt er niet in elke browser hetzelfde. Sommige browsers vragen je alleen of je dit telefoonnummer aan je adresboek wilt toevoegen, andere vragen een bevestiging voordat er contact wordt gezocht, en op een desktop kan automatisch Skype worden opgestart – als dat programma tenminste geïnstalleerd is.

    De tekst op deze pagina is afkomstig uit het e-book HTML en Hyperlinks. Hierin lees je van welke html-onderdelen je links kunt maken, hoe je bepaalt waar je terechtkomt als je op een link klikt, op welke manier je bezoeker moet worden doorgestuurd naar de linkbestemming en hoe je het uiterlijk van je links beïnvloedt.

    Bestel HTML en Hyperlinks