Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Tijdbesparende tools voor je website

Deze webtools gebruik ik veel en graag om tijd te besparen bij het bouwen en onderhouden van mijn website.

Je website up-to-date houden en geregeld nieuwe content toevoegen, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om hem aantrekkelijk te houden en bezoekers te (blijven) trekken. Maar behalve dat moeten er natuurlijk nog meer dingen gebeuren: er zijn mailtjes te beantwoorden, je moet ervoor zorgen dat alle links nog werken, dat je sitemaps actueel zijn, dat je rss-feed wordt bijgewerkt als je die hebt, en misschien houd je ook nog wel een Facebook- of Linkedin-pagina bij.

Gelukkig zijn er wel wat manieren waarop je het jezelf een beetje gemakkelijker kunt maken! Want waarom zou je je meer werk op de hals halen dan nodig is?

  • Maak gebruik van php-includes
    In php-includes zet je de stukjes van je website neer die op elke pagina terugkomen. Dat zijn je menubalk waarschijnlijk, en de gedeeltes boven- en onderaan je site. Als je dan daarin iets wilt veranderen, hoef je niet al je pagina’s langs te lopen, maar verander je alleen iets aan het betreffende include-bestand.

  • Zet scripts in om het huidge jaartal weer te geven
    Als er ergens op je site een jaartal voorkomt dat altijd het huidige jaartal moet zijn – bijvoorbeeld in een copyright-regel – dan zou het onhandig zijn als je er op 1 januari van een nieuw jaar steeds aan moest denken om dat aan te passen. Een php- of javascript dat dat automatisch voor je doet is dan een stuk eenvoudiger:

    <? date_default_timezone_set('Europe/Amsterdam'); echo date("Y"); ?>

    of

    <script language="JavaScript" type="text/javascript">
    now = new Date
    theYear=now.getFullYear()
    document.write(theYear)
    </script>

  • Zoek snel de code op voor de speciale karakters die je wilt gebruiken
    Zoals je weet moet je een bijzondere letter/cijfer-combinatie invoeren als je in html een speciaal teken wilt gebruiken. Op copypastecharacter.com en dev.w3.org heb je deze combinaties snel gevonden.

  • Laat je code controleren
    Als je een nieuwe pagina hebt gemaakt voor je site (of een nieuw stylesheet), dan is het een goed idee om die even door een ‘validator’ te laten controleren op foutjes in je code. Dat kan je een heleboel speurwerk schelen. Als je een afsluitende tag bent vergeten in je code heeft zo’n validator dat waarschijnlijk sneller gezien dan jij. Er zijn validators voor html, css en rss.

  • Laat je links checken
    Nog zo’n tijdbesparing: als je site groeit, is het niet meer te doen om alle links die erop staan, een voor een langs te lopen om te controleren of ze nog wel werken. Links naar pagina’s binnen je eigen site heb je als het goed is nog wel bijgehouden, maar links naar webpagina’s op een andere site kunnen van de ene op de andere dag verdwijnen zonder dat jij het in de gaten hebt. Een link checker controleert je website op deze zogenaamde ‘gebroken links’.

  • Laat een sitemap maken en houd die up-to-date
    Elke site heeft een xml-sitemap nodig. Dat is een bestand waarop wordt staat welke pagina’s je site heeft, hoe vaak die vernieuwd worden, en hoe belangrijk elke pagina is. Je gewone bezoekers zullen die sitemap niet gauw bekijken, maar de zoekmachines wel. Zo’n sitemap kun je zelf maken en updaten, maar je kunt het ook door een programma laten doen.

  • Gebruik je rss-feed twee keer
    Als je een rss-feed hebt gemaakt voor je bezoekers, waarin je opgeeft welke pagina’s nieuw zijn toegevoegd aan je site en waar ze in het kort over gaan, dan kun je diezelfde informatie ook heel goed gebruiken om nieuwe berichten op je Facebook- of Linkedin-pagina te laten plaatsen. Daarvoor bestaan programma’s als hoot­suite en postrss.