Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Tips en tools voor website-beheer

Na website-ontwerp en het maken van content mag je website-beheer niet vergeten!

Als website-eigenaar moet je je niet alleen bezighouden met het ontwerp van je website en de inhoud van je webpagina’s, je moet er ook voor zorgen dat alle bestanden goed op de server van je webhost terechtkomen, dat je bezoekers en de zoekmachines snel en goed hun weg weten te vinden in je site, dat alle links werken... kortom: website-beheer.

 • Ik schrijf mijn websitepagina’s altijd eerst op mijn eigen computer. Pas als ze klaar zijn en ik ben er tevreden mee, ga ik deze webpagina’s online zetten. Dat kun je doen met de File Manager van je hosting provider, maar wat sneller en prettiger werkt, is als je daarvoor een ftp-programma gebruikt.

 • Naarmate je website groeit, kan het voor je bezoekers lastiger worden de juiste pagina’s te vinden. Geef ze dan de mogelijkheid je site te doorzoeken met behulp van een zoekbalk. In dit artikel leg ik uit hoe je zo’n zoekfunctie maakt met behulp van Google Aangepast Zoeken.

 • Ook de zoekmachines kunnen wel wat hulp gebruiken bij het indexeren van je website als deze groter wordt. Je helpt ze door een sitemap te maken. Want hoe beter de zoekmachines weten wat er op je website te vinden is, hoe meer bezoekers dat jou kan opleveren.

 • Mocht een bezoeker toch een pagina op je site opvragen die niet (meer) bestaat, laat hem dan geen standaard Engelse error-pagina zien, maar maak met behulp van deze instructies je eigen error pagina.

 • En weet je niet precies wat je op zo’n foutpagina zou moeten neerzetten, dan geef ik je hier een paar suggesties voor een error pagina.

 • Niet alleen je auto en je huis hebben zo af en toe onderhoud nodig, je website ook! In dit artikel staan negen vragen om jezelf te stellen bij een onderhoudsbeurt van je website.

 • En in dit artikel noem ik de webtools die ik veel en graag gebruik om tijd te besparen bij het bouwen en onderhouden van mijn website.

 • Sommige gedeeltes van je website komen op bijna elke pagina terug, denk aan je menubalk, en de onder- en bovenkant van je website bijvoorbeeld. Ontdek hoe je slimmer werkt met php includes: sla de gedeeltes van je website die vaak terugkomen in een apart bestand op, en laad ze in wanneer je ze nodig hebt. Mocht je dan iets willen veranderen in die gedeeltes, dan hoef je dat maar op één plaats te doen.

 • Je kunt het nooit helemaal voorkomen dat anderen (stukken van) je website kopieëren en in hun eigen site plakken, maar er zijn wel stappen die je kunt nemen om anderen te ontmoedigen inbreuk op jouw copyright te maken. In dit artikel geef ik een paar suggesties.

 • Als je wilt, kun je natuurlijk ook een gedeelte van je website zo afschermen dat alleen bepaalde bezoekers er toegang toe hebben. Welk inlogsysteem je het beste kunt kiezen voor je website, hangt af van de antwoorden die je op de vragen op deze pagina geeft.

 • Een van de methodes waarmee je je website beveiligen kunt, is met de zogenaamde htaccess-methode. Daarmee kunnen alleen mensen die een geldig wachtwoord invoeren kunnen dit gedeelte bekijken.

 • En ten slotte wil ik je nog even wijzen op een kleine selectie e-books voor webmasters die ik heb samengesteld. Veel van de informatie daarin kun je ook op de site vinden, maar in zo’n e-book staat alles overzichtelijk bij elkaar.