Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers (zonder WordPress)

Een website beginnen in vijf stappen

Vijf stappen: meer is er niet voor nodig om zelf een eenvoudige website te beginnen!

 1. Wil je zelf een website beginnen, en daarbij het liefst zo veel mogelijk zelf doen, dan is het eerste wat je nodig hebt een html-editor. Dat is een programma waarmee je webpagina’s kunt maken en bewerken. Een html-editor is niet hetzelfde als een teksteditor (als Kladblok of WordPad). Dus heb je nog geen html-editor op je computer staan, dan raad ik je aan er eentje te downloaden en installeren.

  Er zijn talloze html-editors verkrijgbaar, in verschillende prijsklassen. Maar hier hoef je echt geen geld aan uit te geven. Ik ontwikkel al websites sinds 2003 en ik werk nog steeds met een gratis editor. Tegenwoordig is dat Brackets. Deze editor is er in verschillende versies, waaronder een versie voor Windows, en een versie voor de Mac.

 2. In de tweede plaats is het handig als je een goed template hebt dat kan dienen als basis voor je nieuwe website. Voor deze site heb ik twaalf templates ontworpen, waarmee je alle kanten op kunt.

  De templates die je hier ziet, zijn allemaal responsive. Maak je je browserscherm smaller, dan verandert de lay-out ervan zodat alles goed leesbaar blijft.

  Bij elk template hoor een videotutorial, zodat je een idee hebt hoe je er je eigen stempel op kunt drukken met je eigen kleuren en achtergrondafbeelding.

 3. Heb je het uiterlijk van je template voldoende aangepast, dan kun je het gaan ‘vullen’ met je eigen teksten en foto’s. Dat is niet zo heel moeilijk. In het template staat al voorbeeldcode voor koppen, alinea’s en (genummerde en ongenummerde) lijsten. En over veel andere onderwerpen waar je tegenaan kunt lopen heb ik instructies geschreven. Gebruik het artikelenoverzicht of de zoekfunctie in de balk bovenaan om op deze site te vinden wat je zoekt.

  Op deze manier kun je je website helemaal op je eigen computer bouwen, zonder dat je een contract aangaat met een hosting provider. Zo kun je eerst eens kijken of zelf een website beginnen wel iets voor je is. Het voordeel is natuurlijk dat je op deze manier alles in eigen hand houdt, en altijd zelf veranderingen aan je site kunt doorvoeren.

 4. Is je website grotendeels af (op je eigen computer tenminste), dan wordt het tijd voor een domeinnaam en webhosting. (Lees daarover: Een domeinnaam zoeken? Wat je NIET moet doen! en Website hosting: wat heb je eigenlijk nodig?) De pagina’s die je hebt gemaakt moeten namelijk worden overgebracht naar de webserver van een hosting bedrijf, zodat anderen je site online kunnen bekijken. Zeker als je net met je eigen website begint, zou ik je aanraden een klein hostingpakket te kiezen (je kunt het later altijd nog upgraden als dat nodig is).

  En lees ook even het artikel Je website beveiligen met een SSL-certificaat, zodat je gelijk weet waarom je ook het beste direct een zo’n certificaat op je website kunt laten installeren.

 5. Heb je een domeinnaam en webhosting geregeld (het is trouwens wel zo gemakkelijk als je dat bij een en hetzelfde bedrijf doet), dan hoef je de bestanden die je hebt gemaakt alleen nog maar over te zetten naar de webserver van die provider. Sommige providers hebben daarvoor een File Manager, maar je kunt ook altijd zelf je website online zetten met behulp van een ftp-programma.

En daarmee staat je website online!