Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers (zonder WordPress)

Hoe kom ik aan een goed website-ontwerp?

Vijf manieren om een mooi (en soms gratis) ontwerp te vinden voor je website.

Het eerste waar je bezoekers je site op beoordelen, is op zijn uiterlijk. Een goed website-ontwerp is dan ook een absolute must. Maar hoe kom je daaraan? Vijf mogelijkheden op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen.

de lay-out van een responsive template past zich vanzelf aan aan de breedte van je scherm, zodat je nooit horizontaal hoeft te scrollen, ook niet als je de site op een smartphone bekijkt.
 1. Heb je weinig tijd en wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken, kies dan een kant-en-klaar template.

  Zelf heb ik twaalf templates ontworpen, die allemaal op een moderne manier zijn gebouwd (met gebruikmaking van html5 en css3). Ze zijn stuk voor stuk responsive.

  Het voordeel van het gebruik van een template is dat je vrij snel een leuke website online hebt staan, zonder dat je nu direct een html/css-specialist hoeft te worden. En door het doen van kleine aanpassingen aan het ontwerp steek je ongemerkt toch heel wat op van html en css.

  Een ander voordeel is dat je op deze manier eerst eens kunt uitproberen of het wel iets voor je is om je eigen website te bouwen. Je gaat namelijk in eerste instantie gewoon op je eigen computer aan de slag. Pas als je tevreden bent, en je hebt met succes je eerste webpagina’s gemaakt, zoek je een hosting provider en zet je je pagina’s online.

 2. Een andere mogelijkheid is je site te bouwen met behulp van een zogenaamd content management systeem (CMS) als WordPress, Joomla of Drupal. Een template heet in cms-jargon een ‘thema’. Er zijn er talloze op internet te vinden. Voor de beste zul je moeten betalen, maar er zijn ook heel veel gratis thema’s te vinden.

  WordPress is in deze categorie veruit het bekendste systeem. WordPress is vooral aan te raden als je met meerdere mensen aan een website gaat werken, of als je wat ingewikkelder zaken als een webshop, of een inlogsysteem voor leden aan je site wilt kunnen koppelen. Voor zulke wat uitgebreidere toepassingen zijn er volop WordPress-plugins.

  Het is alleen mijn ervaring dat je een WordPress-site misschien vrij snel kunt bouwen, maar dat zo’n site nog behoorlijk wat onderhoud vraagt: er wordt bijna elke twee maanden een update van het systeem uitgebracht, en ook plugins worden geregeld geüpdatet. En dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Dus zeker als je een niet al te ingewikkelde website wilt bouwen, kun je beter op de eerste manier een site bouwen – en dat is nog veiliger ook!

 3. Als je je helemaal niet in html of css wilt verdiepen, meld je dan aan bij een hosting provider die niet alleen hosting aanbiedt (dus ruimte op hun server, om je webpagina’s op te slaan), maar waar je bovendien je website volledig online bouwen kunt. De hosting provider heeft dan een soort interface die je stap voor stap helpt bij je ontwerp.

  Hoe dat in zijn werk gaat? Je logt in op de website van de hosting provider, kiest een ontwerp dat je aanspreekt, bepaalt welke kleuren je site moet hebben en of er een logo moet komen, en daarna maak je pagina’s aan en voeg je tekst en afbeeldingen toe. Op je eigen computer gebeurt dus helemaal niets; alles wat je doet, wordt direct opgeslagen op de server van je hosting provider.

  website-ontwerp

  Een Nederlandse hosting provider die dit aanbiedt, is JouwWeb.nl, een andere optie is One.com met zijn Web Editor. En een derde mogelijkheid die ik hier wil noemen, is Alpha­megahosting met zijn SwiftySite. Dit is de duurste optie van de drie, maar ook de meest uitgebreide. SwiftySite is gebaseerd op WordPress (zie ook punt 2), en heeft daardoor praktisch onbegrensde mogelijkheden. En ten slotte zijn er natuurlijk ook nog de online systemen van Wix, Weebly en SimpleSite.

  Op deze manier een website ontwerpen gaat natuurlijk supersnel. Maar er zijn ook zeker nadelen van online website-bouwers:

  • Je hebt niet alle mogelijkheden die je bij een ‘gewone’ hosting provider hebt: er zijn vaak beperkingen voor wat betreft de ontwerpmogelijkheden die je hebt, de hoeveelheid opslagruimte die je krijgt, het aantal pagina’s dat je mag maken, de bandbreedte voor je website (heeft te maken met de hoeveelheid dataverkeer die er mag plaatsvinden en wordt beïnvloedt door het aantal bezoekers die je trekt, en de grootte van de bestanden die deze bezoekers opvragen (audio- en videobestanden vragen bijvoorbeeld veel dataverkeer)), het aantal mailboxen en e-mailadressen dat je mag aanmaken, de mogelijkheid om een webshop aan je site te koppelen, en misschien zijn er nog wel meer beperkingen.

  • Je leert met een bepaald systeem te werken, dus als het bedrijf ermee ophoudt, moet je in feite weer van voren af aan beginnen.

  • Je hebt de macht over je website een beetje uit handen gegeven; je kunt niet gemakkelijk overstappen naar een andere hosting provider als je dat zou willen.

  • Je bent een stuk duurder uit als je uiteindelijk wilt ‘upgraden’ naar een volwaardige site – soms tot wel vier keer (!) zo duur als wanneer je je website had ondergebracht bij One.com bijvoorbeeld.

 4. Wil je het liefst je website helemaal zelf ontwerpen, dan kan dat natuurlijk ook. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, en is leuk om te doen (tenminste, dat vind ik :)). In de E-mailcursus Websitebouw voor doe-het-zelvers leer je aan de hand van de taken in de mailtjes die je 7 dagen lang krijgt toegestuurd hoe je een eenvoudige site maakt. En ten slotte lees je elders op deze site hoe je zelf een eenvoudige webpagina bouwen kunt met behulp van voorbeeldcodes.

 5. Zie je het niet zitten om zelf een website te maken, dan kun je ook altijd een website laten ontwerpen (door ons of door een andere professionele webdesigner). Elders op deze site geef ik wat tips voor het kiezen van een webdesigner.

  Kies je voor deze manier, realiseer je dan wel dat het werk van een designer eropzit als je website-ontwerp klaar is. Wil je er in een later stadium iets aan veranderen, een pagina aan de menubalk toevoegen bijvoorbeeld of de tekst aanpassen, dan hangt daar een prijskaartje aan. Dit is dan ook verreweg de duurste manier om een website te ontwerpen.

Kieshulp Website-ontwerp

Om je te helpen kiezen heb ik hieronder een kiesschema neergezet, waarin je snel kunt zien welke manier van websitebouw ik je in jouw geval zou aanraden. (Heb je deze pagina op een smal scherm geopend, klik dan even op het schema om hem beter te kunnen bekijken.)